Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
25 januari 2008 under Noterat | kommentera

Årsbok för upplevelseindustrin

Tobias Tobias

Nätverket för upplevelseindustrin står bakom ”Nybyggarna ’08: Upplevelseindustrin 2008″ som släpptes i veckan. Jag och Anders Sjöstedt har sammanställt och skrivit.

Rapporten är dels en uppdatering av förra årets rapport ”Nybyggarna”, som byggde på sammanställningen som jag gjorde av tillväxtförslag för olika branscher i upplevelseindustrin och de kreativa näringarna. Resultaten härstammade från de ”FUNK-processer” som skedde på sju olika platser 2006-07 – för att sammanföra aktörer från forskning, utbildning, kultur och näringsliv för att gemensamt staka ut en riktning och för att skapa bättre samverkan även framåt. 400 personer deltog totalt.

Dels den första årsboken från Nätverket. En beskrivning av typiska drag, händelser i världen, statistik, olika branscher och modeller för att stimulera de här branscherna. En bra genomgång tror jag.

På konferensen Generator i Åre i måndags och tisdags fick vi höra att näringsdepartementet ihop med kulturdepartementet nu har en arbetsgrupp som arbetar med de här frågorna. På ministrarna Mauds och Lenas initiativ.

Som Anders Sjöstedt sa i Åre när han höll upp rapporten: ”Här är det som ni behöver göra.”

2 kommentarer
  1. Emma Emma skriver:

    Kul. Om jag behöver tänka i % av BNP – exklusive turism – ska jag då tänka att upplevelseindustrin står för 1,7%? Är inte det väldigt lite i jämförelse med andra länder? I Québec, t ex, sa de deras kulturnäringar stod för 7,7% av BNP exklusive turism?

    Pourquoi?

  2. Tobias skriver:

    C’est une question de definition. Från höften, utan att gå tillbaka till siffrorna, så utan turism blir det 2,5% i Sverige. 7,7% låter VÄLDIGT mycket och jag undrar om inte hela mjukvarusektorn är inkluderad då, så som man gjort i UK.

    Kort sagt, man måste veta vad som ingår i det här siffrorna. De varierar en del beroende på vad som stoppas in.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas