Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
7 januari 2008 under Noterat | kommentera

Återblick 2007

Tobias Tobias

God fortsättning på det nya året! Det brukar vara läge för återblickar vid den här tiden. Det är lätt att konstatera att det hände mycket i Sverige och i världen inom fältet kulturekonomi.

Några hastiga nedslag från 2007 från min horisont – innan vi sätter igång med 2008.

Sverige

- Ett regeringsuppdrag landade hos ITPS (Institutet för tillväxtpolitiska studier). Uppdraget handlar om att genomföra en kunskapsöversikt som belyser den så kallade upplevelseindustrins och de kreativa näringarnas betydelse för ekonomisk hållbar tillväxt.

- Den svenska regeringen sa sig vilja öka samverkan mellan näringsliv och kultur. Ministrarna Maud Olofsson och Lena Adelsohn Liljeroth kallade till dialog och budgetpropositionen 2008 påannonserade: ”Kulturen har fått och får allt större betydelse för företags och regioners utveckling.”

- En ny kulturutredning sjösattes, som ska utmana kulturpolitikens arv från 1974. Kultur och ekonomi betonades. I direktiven nämns bland annat kulturens betydelse för ett kreativt näringsliv liksom att det behövs utvecklade relationer och utbyte mellan kulturliv och näringsliv. ”Detta inkluderar även att skapa förutsättningar för entreprenörskap och företagande för konstnärer och kulturskapare.”

- ”Kultur som näring.” Det var temat för Sveriges Kommuner och Landstings årliga kulturkonferens, då Sveriges kommunala och regionala beslutsfattare inom kulturpolitik samlades under två oktoberdagar i Kalmar.

- Debatten om upphovsrätt och fildelning har rasat vidare. Ny regeringsutredning presenterades av Cecilia Renfors, men sågades.

- Kammarrätten i Göteborg slog fast i en banbrytande dom – om Västra Götalandsregionens anslag till Film i Väst – fast att investeringar i kulturverksamheter också kan ha näringseffekter, utifrån perspektivet att man inte betraktar kultur och näring som antingen eller, utan summan av värdena.

- KK-stiftelsen förstärkte sin satsning på upplevelseindustrin och löper i flera program, ett om ”nya näringar” (som har tagits över från Arbetslivsinstitutet), ett med mötesplatser och Nätverket för upplevelseindustrin. Från Nätverket kom i början av 2007 ett åtgärdspaket (som jag var med och sammanställde) för upplevelseindustrin. Förslagen byggde på sju processer med totalt 400 personer och presenterades i rapporten ”Nybyggarna: hur använder vi FUNK?”.

- Två antologier släpptes i Sverige. Emma, här på bloggen, hyllade den ena (från Högskolan i Kalmar) och sågade den andra.

- SweCult – ett observatorium för kulturpolitisk forskning – etablerades med säte vid Linköpings universitet. Emma är ordförande för styrelsen, jag är ledamot.

Utomlands

- Norge: ny handlingsplan från regeringen presenterad av ministrarna för tre olika departement, kultur-, närings- respektive “kommunaldepartementet”. 50,5 miljoner norska kronor ska gå till att stärka kulturnæringene.

- Danmark: ny handlingsplan från regeringen presenterad av kultur- respektive näringsministern. 90 miljoner danska kronor går till att stärka kultur- og oplevelsesøkonomien i Danmark.

- EU-kommissionens rapport ”The Economy of Culture” från hösten 2006 har refererats flitigt. Få verkade ha läst den, men gillade att citera siffrorna i sammanfattningen, nämligen att den kulturella och kreativa sektorn omsätter mer än dubbelt så mycket som biltillverkarna i Europa.

- En stor diskussion om creative industries-hajpen blossade upp i Storbritannien. Men kulturdepartementet satsar vidare. I januari kommer deras ”strategirapport” för nya satsningar.

- Nordisk InnovationsCenter var aktiva inom sitt ramprogram för kreativa näringar. Dels presenterades sex nya projekt (där jag är med i ett av dem), dels släpptes i december ett green paper skrivet av Tom Fleming från London.

- Flera organ inom FN pratar om ”kreativa ekonomin” och ”kultnäringar”. UNCTAD laddar till exempel inför en stor konferens i Afrika i vår.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas