Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
4 januari 2008 under Noterat | kommentera

"Tvinga marknaden att anpassa sig"

Tobias Tobias

Debatten om upphovsrätt och fildelning rasar vidare.

Förslagen i Cecilia Renfors regeringsutredning sågades igår på debattsidan i Expressen igår av sju riksdagsledamöter, alla (m). De menar att den enda och bästa lösningen är att avkriminalisera den fildelning som i dag är förbjuden och tvinga marknaden att anpassa sig.

”Antipiratbyråns planhalva ska vara medvetna om att de har allierat sig med en rörelse som aldrig är nöjd och som alltid kommer att kräva ytterligare steg i riktning mot kontrollstaten. I dag vill de göra bredbandsleverantörerna till internetpoliser, och själva vill Antipiratbyrån få möjlighet att begära ut identiteten på fildelare. Då kan de dra den 15-åriga tjej som har laddat hem en Britney Spears-låt från nätet inför rätta i en civilrättslig process.”

Även om mycket, inklusive rubriken, är hårdvinklat så finns det en stor poäng i att marknaden måste anstränga sig till nuvarande verklighet. Musikbranschen börjar närma sig fungerande alternativ nu (till sist!), men filmbranschen har mycket långt kvar. Att filmbranschen, trots att ”ett facit” finns i musikbranschens utveckling, inte har kommit längre vad gäller tidigare fönster och ett ordentligt utbud via Internet är katastrofalt.

För dålig kompromissvilja vad gäller prissättning har jag snappat upp. Filmbolagen vill ha lika mycket betalt som för annan rättighetsförsäljning, till exempel till en kabel-tv-kanal, trots att webblösningarna inte har det genomslaget ännu. Men någonstans måste man börja och alla aktörer behöver samverka.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas