Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
22 december 2007 under Noterat | kommentera

Kulturpolitik på tomgång

Emma Emma

De senaste veckorna har jag deltagit i flera kulturpolitiska debatter/diskussioner. Fråga mig inte varför; jag antar att det beror på min sedvanliga oförmåga att säga nej. För inte handlar det om att jag tror att de kommer att tillföra något, och än mindre att jag själv har något att tillföra. Kulturpolitiska debatter/diskussioner tenderar nämligen att gå på tomgång; samma argument hörs om och om igen.

Man kan fråga sig varför. Och vad man kan göra.

En möjlighet är förstås att ta in andra röster än de vanliga i debatten. Jag misstänker att det var något sådant som låg bakom idén att sätta Johan Staël von Holstein i styrelsen för Kulturrådet. -”Vad kul, vi sätter någon som absolut inte kan något , så att det blir lite fart på diskussionen”. Typ.

Behöver jag en gång till säga att jag tycker att det är en idiotisk strategi, som kastar skugga över alla? Mest över regeringen, förstås. Och Kulturdepartementet, som ju rimligtvis borde ha i uppgift att berätta vad Kulturrådets uppdrag är för en tilltänkt styrelseledamot. Men också över näringslivet. Eller som en annan IT-entreprenör, tillika god vän, upprört sa när hon ringde mig i går morse, efter att ha läst intervjun med Staël von Holstein i Svenska Dagbladet:

– ”Det är ju en skam för alla oss näringslivsrepresentanter, som på olika sätt försöker hitta vettiga samarbeten med kultursektorn, att de väljer just en sådan, som inte har förstått något av kulturens villkor.”

Och det är verkligen sant. Jag tror att det är därför jag blev så upprörd; det är en sådan skymf mot alla oss som har kämpat för att få till möten, vettiga samarbetsformer och kunskapsutbyten mellan kulturen och näringslivet.

Men nog om Staël von Holstein nu. För en analys av problemet rekommenderas istället Maria Küchens artikel i Dagens Nyheter i dag (ännu inte på nätet).

Vad jag egentligen ville säga, är att jag inte tror att lösningen är att plocka in folk som inte kan något alls om kulturpolitik.

Istället tror jag på raka motsatsen: kunskap. Jag vill nämligen hävda att ett av de stora problemen med den svenska kulturpolitiken är att vi antar och tycker en massa saker, men att vi ofta saknar kunskap om de faktiska förhållandena. Ingen sektor är väl så eftersatt vad gäller statistik, analys och forskning, till exempel. Och här har Sverige verkligen hamnat på efterkälken, jämfört med många andra länder.

Personligen tror jag att det som verkligen skulle göra en skillnad i debatten är att sluta utgå enbart från en massa tyckande, anekdoter och erfarenheter och lägga till en kvantitativ, jämförande dimension. Som ett komplement.

Till exempel skulle jag gärna vilja veta hur stor den svenska kultursektorn är, liksom storleken på den privata kulturfinansieringen i dess många former. Och jag skulle absolut vilja veta hur lite vi lägger ned i form av offentliga anslag på kultur – i relation till andra politikområden. Men mest av allt skulle jag vilja veta hur ”konsumtionen” faktiskt ser ut; vilka tar del av vad och varför/varför inte. För det tror jag verkligen behövs om vi ska kunna utforma en vettig kulturpolitik för framtiden.

3 kommentarer
 1. Hej. Din blogg avslutas alldeles lysande, men visar också på din inskränkthet. Kulturrådet har funnits och verkat i sin nuvarande form sedan 70-talet och man har ännu inte tagit fram och konitnuerligt redovisat precis det du frågar efter… Är det inte märkligt? Tror du inte att någon som skulle ta det för givet att dessa siffor, denna statestik måste fram borde sitta i rådet? Någon från näringslivet kanske, kanske någon som mig? Någon som vågar kritisera och säga sin mening och som inte är hjärntvättad av sossarna. För dina bergsäkra uttalanden om mig bygger på den ovetskap du har om vem jag är och vad jag stårför, något som i sin tur beror på den starkt socialdemokratiska pressen och journalistkåren.
  Läs http://www.sourze.se senare idag och kommentera gärna med namn och email, så att jag kan svara.

 2. Emma Emma skriver:

  Johan, det glädjer mig att du tänker efterfråga kunskap! Mina ”bergsäkra uttalanden” om dig, bygger jag enbart på tidningscitaten, men inget skulle göra mig gladare än om de inte var rättvisande.

 3. Rikard Hoogland skriver:

  Jag får ett intryck att kulturrådet har nedvärderat statistiken, den senaste uppgiften om privat kulturkonsumtion i Kulturrådets rapporter hittar jag från 2002 (och siffrorna gäller 2000). Kulturvaneundersökningarna är också eftersatta. Ett exempel på den bristande redovisningen är den rapport som sammanställdes för teater- och dansområdet 2004-2005 (publicerades först 2007 där de fria grupperna helt plötsligt bara presenteras i klump vilket gör att rapporten inte fungerar att använda som jämförelsematerial med tidigare år.
  PS
  Det verkar som om Staël von Holstein själv har svårt att ha en ordentligt på fötterna, att påstå att journalistkåren är starkt socialdemokratisk och att tal om att andra näringslivsrepresentanter är hjärntvättade tyder inte riktigt på ett ordentligt inhämtande av grundläggande faktauppgifter.
  DS

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas