Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
19 december 2007 under Noterat | kommentera

Piratdammen

Tobias Tobias

Det här är bara för galet. Alla anklagar varandra i fildelningsmålet vars rättegång påbörjades i tisdags. Nu är åklagaren JO-anmäld eftersom hon tillåtit att Antipiratbyrån assisterat. Rättssäkerhet?

Rättegången gäller annars en 31-årig man som enligt åklagaren tillgängliggjort 23.000 låtar och 30 filmer på Internet. Han misstänks för brott mot upphovsrätten.

Själv tycker jag han devalverat musikens värde… Han borde rensat lite i sitt bibliotek. 23.000 låtar! Varför? Jag har 10.000 låtar i mitt och inser att det är alldeles för mycket dött kött där.

4 kommentarer
  1. Emma Emma skriver:

    23 000? 10 000? Själv har jag typ 3 000. Men så har jag också betalat för varenda en.

    Kanske beror det på att jag är Mac-användare. Vi betalar tydligen i mycket högre utsträckning än PC-användare (hälften av Mac-användarna, 16% av PC-användarna betalar för sin musik enligt en artikel som jag hittade här på bloggen: http://www.dmwmedia.com/news/2007/12/19/report%3A-mac-users-more-likely-pc-users-pay-music

  2. Tobias skriver:

    Jag har betalt för allt, inte sällan två eller tre gånger (vinyl, cd, iTunes, DRM-fritt…sinnesjukt verkligen), både för musiken på min Mac hemma och på PC:n på kontoret. Bortsett från ett gäng recensionsex på 90-talet och blandband/blandskivor från polare.

    Även de 400 skivorna som inte är rippade än. Men de ska fixas i vår. Jag blivit helt digital nu.

    Jag vet, det ligger många tusenlappar här. Men det har det faktiskt varit värt.

  3. Emma Emma skriver:

    Vad bra! Fast det hade kanske inte den där killen som åkte dit gjort, eller hur?

    Men det är svårt det här med upphovsrätt, häromdagen insåg jag till exempel att det är förbjudet att ge bort en iPod laddad med laglig musik.

  4. Anton skriver:

    Emma: Inte om du ger bort skivorna också, väl?
    Vad som är parodiskt med hela fallet ifråga är ju dels åklagaren/polisens gubbiga attityd (”Nä jag kan ju inget om teknik, det är bäst jag lämnar över det här till någon som kan, kanske polisanmälaren?”), dels att polisen inte kan förbereda sig ordentligt inför tillslag som fortfarande kan bli vägledande inför framtiden. Jag kan inte se hur de kan åtala personen i dagsläget.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas