Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
14 december 2007 under Noterat | kommentera

Frankrike: "Datorspel är kultur"

Tobias Tobias

Kulturpolitik kontra frihandel – det är frågan.

Nu har EU-kommissionen sagt okej till Frankrike – efter en rejäl omarbetning av landets första förslag – att erbjuda skattelättnader upp till 20% av produktionskostnaderna för datorspelutvecklare som skapar spel med ”kulturellt innehåll”.

Hur kulturellt innehåll ska definieras har jag inte sett. Men jag gissar på att det handlar det om språk, ”lovvärda syften” (fransk historia!) och i många fall målgruppen barn och ungdom.

Liknar diskussionen för några sedan om film, om ni minns. Då fick filmstödet fortsatt godkännande av EU:s generaldirektorat för konkurrensfrågor för att stödja ”svåra filmer”. Vad det innebär att en film är svår? Inte heller då kom någon förklaring.

Men jag ska inte raljera för mycket. En oerhört klurig fråga, det här, som rätt få har lyft upp. Å ena sidan snack om kultur som exportvara och näring, å andra sidan kulturargument som motiverar protektionism.

Bara man inte kommer med handelshinder i form av kvoter och tullar.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas