Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
11 december 2007 under Noterat | kommentera

Investerare och entreprenörer

Tobias Tobias

”Struktur är en förutsättning för kreativitet.”

Så sa Jan Carl Adelswärd, vd för Filippa K och tidigare vd för Axel Johnsons riskkapitalbolag Novax, när vi träffades idag.

Det var för ett forskningsprojekt för Nordic Innovation Center. Projektet heter ”A penny for your thoughts!” och förutom jag är Dominic Power och Atle Hauge, Uppsala universitet, samt Mark Lorenzen och Margret Sigurdadottir, Copenhagen Business School, involverade.

Vi ska undersöka hur investeringar till företag i de kreativa näringarna, särskilt mode- och designföretag, kommer till stånd och hur de används på ett effektivt sätt.

Kanske blir det en ”guidebok” till företagare och investerare. Vi har snackat om det. I mars ska vi klara och i vår kommer resultaten presenteras.

Tror det blir en hel del intressant.

3 kommentarer
  1. Emma Emma skriver:

    Kul. Jan Carl är min gamla student. Hälsa!

  2. Charlotta skriver:

    Bestämde mig för att googla en stund och hittade detta :-)

    Har precis kommit tillbaka från NIC i Oslo i förra veckan där vi träffades för att diskutera hur man skall definiera och mäta kreativa industrier, inte minst relaterat till KEA-rapporten. En sak som alltid fascinerat mig i relation till sk kreativa industrier (eller om man så vill näringar) är att de alltid tycks väljas ad hoc, mycket beroende på kreativa vi uppfattar slutprodukterna. För att checka detta lite närmare ägnade jag och ett par kollegor några dagar åt att korsa alla svenska industrier med yrkessammansättning inom dessa för att se hur stor andel av de identifierade yrkena som faktiskt kunde anses vara kreativ. Och vi fann dessa inom kunskapsintensiva branscher såklart – men också inom tillverkningsindustri och servicesektorn.

    Tror att det är jätteviktigt att tydliggöra vad kreativa näringar är i högre grad än vad som gjorts hittills och hur dess funktioner ser ut. Ser fram emot att läsa er rapport framåt mars.

  3. Tobias skriver:

    Hej Charlotta! Skrev ni ner något paper utifrån den här korskörningen?

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas