Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
30 november 2007 under Noterat | kommentera

Kultur och näringsliv i Stockholm

Emma Emma

Precis hemkommen efter att ha modererat Stockholms läns landstings och Stockholms stads heldagsseminarium ”Samarbete mellan kultur och näringsliv” är jag dödstrött.

Bortsett från gigantiska problem med tekniken, ett lite för tajt program och att jag, som vanligt, inte kunde hålla varken tiden eller strukturen, tycker jag att det var mycket intressant som kom fram, både från scenen och salongen.

(Även om jag förstås inte är rätt person att recensera ett seminarium som jag själv har modererat och delvis programmerat. Fast ska jag ändå göra det, kan jag säga att publiken och talarna var kanonbra, moderatorn medelmåttig och tekniken katastrofal.)

Politikerna, Karin Ekdahl-Wästberg och Madeleine Sjöstedt, inledde dagen – och gjorde en i kulturpolitiska sammanhang särklass bra insats. Inte ens jag, som alltid brukar vara superkritisk, kunde hitta mycket att gnälla på. Madeleine var dessutom i sitt esse och talade fritt utan manus och bilder – och det borde verkligen fler politiker göra oftare!

Därefter kom Susan Bolgar, från Föreningen Kultur och Näringsliv, och gjorde en föredömligt pedagogisk dragning om ”Samarbetets ABC”. Enkelt, begripligt, konkret och användbart – med massvis av poänger.

Innan lunch hann vi också med en panel med ett par praktiska exempel: Hanna Jonsson från Fortum och Eric Sjöström från Folkoperan, som samarbetar sedan 13 år, samt Angelica Henriksson från Roslagens Sparbank och Anne Kulle från Kullehusteatern. Även här stannade vi mycket vid den konkreta och konstruktiva nivån, vilket sällan är min starka sida, men som kändes rätt i det här sammanhanget.

Efter lunch lyfte vi sedan blicken med underbart filosofiska David Karlsson från Kulturutredningen, som pratade mycket om kulturen som näring, vikten av att tänka både-och samt nya former snarare än uniformer. Jag kunde hålla med till 100%, men måste samtidigt erkänna att Davids föredrag väckte många funderingar om vart vi är på väg, som samhälle. Ska vi alla bli små nätverkande, nepotistiska kombinatörer i den senkapitalistiska kulturella ekonomin?

Från filosofin bakom Kulturutredningen följde två utmärkta exempel: Magdalena Malm från Mobile Art Production och Jan Åman från Färgfabriken. Efteråt sa någon till mig att de båda var så trovärdiga, eftersom de integrerade något slags estetik i sitt tänkande kring organisationer och ekonomi. Själv tyckte jag att de var perfekta eftersom de personifierade precis det vi hade pratat mycket om under dagen.

Till sist var det dags för en näringslivspanel med Åsa Dahlgren-Sundqvist från Telia-Sonera, Josef Lindenryd som arbetar med sponsringskommunikation, Anna Caracolias från Adimo och, återigen, Angelica Henriksson från Roslagens Sparbank. Återigen var det både konkret och generöst; alla bjöd på sig själva och efteråt kändes det som om det egentligen inte är några problem alls att para ihop kulturen med näringslivet.

Vad som egentligen kom fram under denna långa och intensiva dag, kan jag kanske komma ihåg i morgon. Nu är jag tyvärr alldeles för trött.

Känslan är dock bra: Stockholm är på väg och det här med samarbeten mellan kulturen och näringslivet kan vara intressant!

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas