Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
28 november 2007 under Noterat | kommentera

Det skulle vara en mobilfilm

Emma Emma

I går var det prisutdelning i Föreningen Kultur & Näringslivs årliga tävling för bästa samarbete mellan kulturen och näringslivet, Swedish Arts & Business Awards. Tyvärr var vi inte där, men enligt säkra källor vann Nokia och Stockholms Filmfestival (som vi bloggade om häromveckan) årets stora pris.

Övriga pristagare var Malmö Stadsbibliotek och Sparbanksstiftelsen Skåne, Brew House samt Indiska och Östasiatiska museet. Vi gratulerar.

För en belysning av samarbetsfrågan kan annars Svensk Scenkonsts månadskrönika rekommenderas, skriven av Catharina G Bonde. Hon lyfter från den amerikanska horisonten fram precis samma saker som jag brukar göra, som till exempel att sponsringen är marginell, men att framför allt privata donationer till kulturen ökar rejält.

Och i Sverige vill hon, liksom jag, starta en diskussion om varför kulturella ändamål inte räknas till så kallade kvalificerade ändamål i stiftelsesammanhang. Varför kan man starta en stiftelse med ändamål att ge medel till forskning och utbildning, barns uppfostran, nordiskt samarbete eller militära ändamål och bli inkomstskattebefriad, men inte till kulturen???

Antagligen är det dessutom en mycket viktigare fråga än till exempel avdragsrätten för sponsring. För att inte tala om att jag som forskare personligen kan intyga att det är mycket lättare att bevara integriteten om man får medel från en stiftelse än om man är sponsrad!

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas