Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
28 november 2007 under Noterat | kommentera

Kreativitet och mångfald

Tobias Tobias

En hyllning igår till kreativitet, entreprenörskap och mångfald på Aftonbladets debattsida. Bengt Johannisson, professor i entreprenörskap vid Växjö universitet, diskuterar vad det innebär att industrisamhället flytt och kring ”upplevelseekonomin”.

Artikeln har rubriken ”Här börjar den nya ekonomin” och doftar lite 1998 (eller åtminstone 2001 för att referera till mig själv) i sin hejdlösa framtidstro och i formuleringarna, men rymmer flera poänger:

”När dess människor ersätts med generationer som bara sett en digitaliserad värld blir förändring det naturliga tillståndet. I en sådan tillvaro har entreprenörskapet äntligen kunnat frigöra sig från det förvaltarperspektiv som ännu vid millennieskiftet odlades vid landets handelshögskolor och legitimerades av dess storföretag.”

”I en upplevelseekonomi är kreativitet och variation i produkt och ­leveransformer företagandets livselixir, en kreativitet som har sin källa i variation. Mångfald i de platser som är utvecklingsbara, mångfald i de människor som befolkar dem. I den framtida ekonomin är inflyttare och återvändare, och än mer de nya svenskarna, självklart ett stort inslag i företagandet på varje plats.”

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas