Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
15 november 2007 under Noterat | kommentera

Vikten av mentorer

Emma Emma

Det här är en skrivvecka, och som sådan inte särskilt intressant att blogga om. Men i går eftermiddag tog jag mig ändå iväg till Sverige-Amerika Stiftelsens årliga ”home-coming”, för de hemvändande stipendiaterna. Det är alltid lika roligt.

Ända sedan jag själv fick Anders Zorn-stipendiet i början av 1990-talet, har jag varit stiftelsen evigt tacksam. För mig betydde stipendiet allt; jag hade aldrig varit forskare på det här fältet, om jag inte hade fått chansen att läsa en del av min forskarutbildning vid École des HEC i Montréal; om jag inte där och då hade mött min mentor, professor Laurent Lapierre. En fantastisk person: gammal teaterchef, psykoanalytiker, forskare i konst och ledarskap.

Under årens lopp har våra vägar hela tiden flätats samman, trots en Atlant och en rejäl ålders- och erfarenhetsskillnad mellan oss. Vi har samma forskningsintressen och undervisar på precis samma områden. Dessutom har vi båda två – samtidigt – suttit i styrelsen för respektive lands kulturråd, han för kanadensiska Arts Council, jag för Statens Kulturråd. Vi är bägge två krönikörer i varsin dagstidning och vi har bägge två arbetat med tv. Vi kan med andra ord utbyta erfarenheter om nästan precis allt, och gör det också på en regelbunden basis.

För den relationen, för att ha fått en forskningsfar, är jag förstås Sverige-Amerika Stiftelsen evigt tacksam. Och i går kväll fick vi dessutom förmånen att höra ett fantastiskt litet spännande föredrag av en annan av mina idoler, Henrik Berggren, som just nu är i färd med att skriva en biografi om Olof Palme.

Han berättade om vad Olof Palmes tid som stipendiat i USA hade betytt för Palmes utveckling från att ha varit en överklassgrabb till att bli socialdemokrat. Det var vansinnigt intressant. Återigen verkar det bland annat ha varit mötet med en person som har spelat en avgörande roll – och, lustigt nog, ännu en lärare i ekonomi.

Tänk vad sådana här stipendier, sådana här möten, kan betyda, antingen i det lilla eller, som i Palmes fall, det stora!

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas