Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
14 november 2007 under Noterat | kommentera

Dit England pekar följer resten?

Tobias Tobias

Andra dagen på Creative Clusters-konferensen i London.

Vi som har arbetat med kreativa näringarna (eller upplevelseindustrin), inte minst i Storbritannien men även i Sverige, väntar med stort intresse på brittiska kulturdepartementets (DCMS) ”strategy paper” (tidigare kallat ”green paper”) som kommer i december.

Policymässigt har det haft stor betydelse över stora delar av världen hur DCMS tidigare har pekat.

”Den största omfattande översynen som DCMS har gjort sedan slutet av 90-talet”, sa Brian Leonard, ansvarig på departementet för utredningen. Det var i slutet av 90-talet som Tony Blair – som nytillträdd premiärminister – bytte namn på ”nationalarvsdepartementet” och initierade en satsning på creative industries.

Eller en paketering. Någon riktig policy har aldrig funnits. Det sa Paul Owens på BOP när vi var några som hade en bra och kritisk diskussion med honom och hans partnerföretag på eftermiddagen på deras kontor vid Oxford Circus.

De hade en bra uppställning över policy drivers, som sammanfattade väl de olika åskådningar som kan samlas kring konceptet. Översiktligt tre mål – väl igenkända från till exempel mina egna rapporter, men bra sammanfattat – 1) regional utveckling (regeneration, destinationsmarknadsföring), 2) näringslivsutveckling och 3) kulturpolitik. Jag gillade inte minst begreppet policy drivers, det vill säga vad som faktiskt ligger bakom en politisk infallsvinkel.

Inte fel med en hollistisk syn – om den finns. Värre är när man inte vet man gör, och därmed sätter igång ineffektiva satsningar. För hur ska man följa upp och fortsätta stimulera om man det är något annat man vill uppnå än det som satsningen faktiskt leder till?

Tog en öl på kvällen med David Parrish som har skrivit boken ”T-shirts and Suits”, en slags lättillgänglig handbok till kreatörer som aldrig tidigare läst texter om ekonomi, och bland annat marknadsförd av FN-organet Unesco. Han var nyfiken på svenska exempel. Kanske några som är intresserade av honom som talare i vår eller nästa höst? Vi pratade också om vi skulle göra en svensk version av hans bok.

För övrigt intressanta diskussioner om upphovsrätt kontra creative commons, om vad en regering kan göra och inte bör göra, om mätmetoder och klassificeringar, om investerarperspektiv och landsbygd kontra storstad.

Det sista apropå Skottland. Dit drar jag imorgon kväll.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas