Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
10 oktober 2007 under Noterat | kommentera

Re: Kultur som grundforskning

Tobias Tobias

Liknelsen med grundforskning är bra. Jag håller med Emma (nedan) och är också glad att näringsministern gick igång på den, liksom att mötet ägde rum. (Då ska vi dock veta att det här sker långt efter att många, många länder har presenterat gränsöverskridande program för kultur, utbildning och näring.)

Jag brukar själv använda den här bilden, men med poängen att både grundforskning och tillämpad forskning behövs. Förhållandet är det som ligger till grund för FUNK-modellen och illustreras av tratten nedan. Ett brett kulturliv (tänk: grundforskning) behövs för att stimulera och anlägga en grund för kulturindustrin/kreativa näringarna/upplevelseindustrin (tänk: tillämpad forskning).

Medan grunden alltså är mer experiment- och utbudsstyrd är den ”tillämpade kulturen” mer efterfrågestyrd. Men utan grundforskningen, inga nya stora innovationer.

I idrottsvärlden är det inget konstigt att bredd skapar elit – som tratten åskådliggör – eller att barn- och ungdomsverksamhet behövs för att odla talanger. Men inom kulturen har den här helhetssynen haft märkligt svårt att få fäste.

Tratten / FUNK-modellen

(Idén bakom ”tratten” kommer från Lars-Erik Rönnlund, tidigare vd för IUC Musik- & Upplevelseindustri och numera utvecklingschef i Hultsfreds kommun. FUNK-modellen härstammar från ett samarbete mellan IUC och Rock City, båda från Hultsfred. Jag var med och tog fram det första förslagen utifrån modellen, för musikbranschen 2003. Tre år senare var vi samma trio – Rönnlund, jag och Putte Svensson – som ledde arbetet att utvärdera och utveckla modellen med stöd av KK-stiftelsen. Numera används modellen av Nätverket för upplevelseindustrin.)

2 kommentarer
  1. Emma Emma skriver:

    Just ja, du har ju skrivit massvis om det här!

    Kan det vara så att modellen har haft svårt att få fäste eftersom den går på tvären mot hur vi är vana att tänka? Det vill säga att bredden finns i kulturnäringarna (tänk ”mass- och populärkultur”), medan spetsen finns i den experimentella konsten (tänk ”fin- och högkultur”).

  2. Tobias skriver:

    På tvären om man ser det från ett konsumtionsperspektiv (det breda), ja. Har aldrig tänkt på det så.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas