Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
3 oktober 2007 under Noterat | kommentera

En musikfond också

Tobias Tobias

På en seminariedag i Umeå där norra Sverige snackade ihop sig om kreativa näringar inför Bryssel i nästa vecka. Fick bland annat lära hur långt fram Skellefteå är inom digital medieproduktion.

Fick också höra om BD Pop, ett utvecklingsprojekt vars syfte är att stimulera musikbranschen i Norrbotten (BD är länsbokstäverna för Norrbottens län). Aron Tideström berättade att de hade sneglat på Filmpool Nord, vilket är intressant. Jag har länge undrat varför det i Sverige inte bildats initiativ liknande filmfonder för andra sektorer, eftersom argumenten för en filmfond direkt kan appliceras på andra kreativa näringar. Aron konstaterade (lite hårddraget): ”Det finns satsningar för alla andra kulturformer. Men inte popmusik.”

Med tre miljoner kronor arbetar BD Pop med artistutveckling (t.ex. genom workshops), inspelningar (”knyter duktiga producenter till artister”), konserter (även stöd till resor) och nätverk (”raka kanaler till musikbranschen i Stockholm” och besöker ”viktigaste musikmässorna”). BD Pop har en årlig auditionturné runt länet, då de åker runt och lyssnar i varje kommun.

Aron sa också: ”Tanken är att varje artist ska ha sitt eget företag. Det ska vara artisten som styr över sin verksamhet.” Lite kontroversiellt uttalande med tanke på hur mycket musiker och artister använt a-kassan mellan turneerna.

Rookie i Hultsfred har en liknande grundtanke – att hjälpa nya och unga artister in i branschen – men följer inte med lika nära och länge.

Så en intressant verksamhet, BD Pop. Om varje län i Sverige skulle ha en sådan, och får några duktiga managers, är jag övertygad att vi skulle få både ett mer levande musikliv i hela landet och ett nytt ”svenskt musikunder”.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas