Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
26 september 2007 under Noterat | kommentera

Inför konferensen ”Kultur som näring”

Tobias Tobias

På måndag och tisdag (1-2 oktober) arrangeras Sveriges Kommuner och Landstings årliga kulturkonferens. I år äger den rum i Kalmar och vi är båda med. Temat är ”Kultur som näring”.

TOBIAS: Apropå vad vi diskuterade här på bloggen om den kreativa vågen. Nu håller alltså SKL sin årliga kulturkonferens på temat ”kultur som näring”. Bra eller dåligt?

EMMA: Bra, förstås. Självklart. Så länge det inte förblir oproblematiserat.

TOBIAS: Du har rubriken ”Kultur näring för andra näringar?”
Sedan står det: ”Vad säger forskningen?” Har forskningen några svar?

EMMA: Svar? Nej, det tror jag inte, men det finns förstås massvis av
intressanta tankar och teorier på området. Jag tänkte lyfta fram en del
av dem i mitt föredrag och också i den artikel, som jag just nu håller
på att skriva. Vad ska du själv prata om?

TOBIAS: En hel del. Vilka insatser som är viktiga för att hjälpa de kulturarbetare som också vill vara företagare. Det sker utifrån handlingsplanen ”Nybyggarna” som jag var med och sammanställde i våras. När Putte Svensson, en av Hultsfredsfestivalens grundare, har snackat ska jag kommentera och diskutera med honom vad andra regioner och kommuner kan lära sig av Hultsfred. Dessutom ska jag hoppa in som reserv på ett av passen för de valfria seminarierna. Men det ska bli kul. Har du varit i Kalmar tidigare?

EMMA: Jag har åkt igenom, på väg till Öland. Du då? Du har väl
anknytning till trakterna?

TOBIAS: Absolut. Har varit väldigt mycket på Öland och har mitt ena släktspår är från lite norr om Kalmar (det andra är från trakten norr om Boden). Jag åker ner helgen före och kollar in Skördefesten på Öland. Det blir den första längre utflykten med nya dottern (åtta veckor). Vi stannar i två veckor sen, förutom en dagstur tur och retur Kalmar-Umeå.

4 kommentarer
  1. Madeleine skriver:

    Det är toppen att ni båda ska tala i Kalmar. Ni har mycket att tillföra. Att SKL har detta tema för sin konferens är faktiskt helt banbrytande. Det hade inte varit möjligt för tre år sedan ens. Tro mig.

    Emma har rätt då hon flaggar upp för att det inte får bli en alltför oproblemtiserande ingång i problemet kring att inte tillräckligt många kulturarbetare inte kan få en rimlig lön. Glada tillrop om sponsring kommer inte att lösa deras problem.

    Å andra sidan får det inte bbli alltför mycket problematiserande eftersom hela diskussionen om hur man får mera pengar in i kultursektorn under alla år varit så problematiserande att den aldrig riktigt har fått någon fart eftersom det enda svaret har varit att den enda lösning ar höjda offentliga medel (vilket endast är en del av lösningen – och en ganska liten sådan).

    Med min bakgrund i den ideella sektorn (som är mycket lik kultursektorn vad gäller drivkrafter och finansiering)kan jag konstatera precis det som sagts här tidigare: det finns sektorer som har lyckats relativt bra med att finna nya vägar. Ideella sektorn är sådan. Här har kultursektorn mycket att lära.

    Kultur- och idrottsroteln i Stockholms stadshus kommer att vara väl representerad i Kalmar. Hoppas mina medarbetare har mycket med sig hem som vui kan hjölpa till med att omsätta i verkligheten så att kultursektorn kan bli en tillväxtsektor och kulturarbetarna kan få rimligt betalt.

  2. Tobias skriver:

    Tack Madeleine. Du har en viktig poäng: problematiserandet har inget egenvärde.

  3. Emma Emma skriver:

    Ledsen, men jag tycker annorlunda. Utan problematisering hade SKL säkert inte haft denna konferens, utan problematisering hade vi fortfarande sett den offentliga sektorn som enda tänkbara finansiär. Problematiseringen driver utvecklingen framåt, det är jag övertygad om! Och de idéer som inte tål att problematiseras, de håller ändå inte. Ni får gärna göra vad ni vill, men jag tänker fortsätta att problematisera saker och ting!

  4. Tobias skriver:

    Jag ser inte motsatsen. Problematiseringen behövs, men om inget utifrån den omsätts till resultat i verkligheten får vi ju två parallella världar. En som utvecklas tack vare diskussion, en som inte utvecklas för att diskussionen inte når fram.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas