Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
25 september 2007 under Noterat | kommentera

Den hållbara vågen

Tobias Tobias

Vi har tidigare diskuterat ”den kreativa vågen” här. Jag skulle säga att den diskussionen är stor i vårt fält, men annars liten.

Vad som däremot reser sig som en enorm våg är diskussionen om hållbarhet. Hållbar tillväxt. Hållbar utveckling. Hållbar produktion. Hållbar konsumtion. Ja, ni känner igen.

Var på konferensen ”Design and Sustainability Conference” igår, i Electrolux lokaler, med Michael Treschow och med SVID som medarrangör. De flesta i publiken var designers och rörande överens om vilken möjlighet de hade för att få världen på rätt spår.

Men någon frågade efter en definition av ”hållbar” – och tanken bakom påminner om resonemanget vi förde kring kreativitet: vi pratar om det på olika sätt, men eftersom vi inte riktigt säger vad vi menar eller anstränger oss för att förstå nyanser, missar vi de ibland intressanta perspektiven som för oss framåt i diskussionen på riktigt, och inte bara sjunger med i en entonig kör för att det är så härligt att hålla med. Eller när det gäller diskussionen kring hållbarhet – det blir väldigt lätt att slingra sig och undvika verkliga förändringar om man bara pratar på ett generellt och teoretiskt plan.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas