Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
23 september 2007 under Noterat | kommentera

En seriös diskussion om fildelning

Tobias Tobias

Vissa frågor blir så infekterade att de inte går diskutera. Åtminstone inte i andra färgskalor än i svart och vitt.

Så har det blivit med fildelning, vilket diskussionen visar kring regeringsutredningen om nedladdning av film och musik av Cecilia Renfors. Jag var med och besökte henne och hennes medhjälpare i våras. Det var uppenbart att de ville gå på djupet, och läser man utredningen är det ett omfattande jobb som har lagts ner. Många röster, många synvinklar är presenterade.

Ändå är det i princip bara en tanke som har blivit föremål för diskussion i media sedan den släpptes, huruvida internetoperatörerna ska tvingas ”jaga fildelare”.

Som sagt, frågan är inte lätt att hantera, men desto svårare därför att peka ut en riktning framåt. I fredags i Dagens Industri skrev Henrik Ponténs, Piratbyråns jurist, en kommentar och oavsett innehållet i övrigt instämmer jag till fullo i hans slutkläm:

Att motsätta sig varje förslag till att skapa en fungerande lösning är inte svårt. Betydligt mer tankemöda, mod och insikt krävs för att komma med konkreta lösningsförslag – vilket Cecilia Renfors har gjort.”

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas