Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
18 september 2007 under Noterat | kommentera

Den kreativa vågen

Emma Emma

En ”kreativ” våg sköljer över oss; överallt talas det om kreativitet, kreativa företag, kreativa näringar, kreativa klasser, kreativa arbetsplatser… Jag kan inte låta bli att tänka på Tomas Tranströmer och hans strof ur ”Med älven”:

Vid samtal med samtida såg hörde jag bakom deras ansikten/ strömmen/ som rann och rann och drog med sig villiga och motvilliga./ Och varelsen med igenklistrade ögon/som vill gå mitt i forsen medströms/ kastar sig rakt fram utan att skälva/i en rasande hunger efter enkelhet.

Dagen har jag tillbringat på ett SKiSS-seminarium i Helsingborg. SKiSS är ett av flera intressanta projekt, som sysslar med att praktiskt undersöka konstens potential i arbetslivet. Hittills har nästan 50 samtidskonstnärer varit ute på olika arbetsplatser och erfarenheterna är övervägande positiva, såväl från konstnärerna själva som från arbetsplatserna. Jag sitter i forskningsgruppen som så småningom ska utvärdera hela projektet, och tycker att det hela är jättespännande.

Och ändå. Ändå gnager den där känslan av att strömmen just nu är för stark; att alla springer åt samma håll, utan att stanna upp och reflektera, utan att våga gå emot strömmen.

Motvallskärringen, Emma Tvärtemot, vaknar till liv.

På tåget hem mot Stockholm diskuterar vi om det är bra att alla talar om kreativitet, att konstnärerna ses som de kreativaste av alla och därmed de som ska skapa ekonomisk tillväxt, för det är ju trots allt vad det hela går ut på.

En fri kulturarbetare eller, som det kallas nuförtiden, ”kulturentreprenör”, säger att det inte finns något annat val än att surfa på vågen. En konstnär säger, lite skämtsamt, att det kanske är dags för alla konstnärer att sluta vara kreativa – som ren protest.

Själv vet jag varken ut eller in, annat än att det alltid gör mig orolig när alla drar åt samma håll: politikerna, företagsledarna, forskarna, konstnärerna…

2 kommentarer
  1. Peter Englund skriver:

    Har skrivit om detta med kreativitet som humbug och utifrån-ord på min blogg, och det blev också en hyfsad diskussion kring detta. Se

    http://peterenglund.wordpress.com/2007/09/13/jakt-pa-dott-villebrad/

  2. Emma Emma skriver:

    Vilken spännande diskussion och jag kan enbart hålla med om den där utifrån-definitionen. På konferensen var det inte en enda konstnär som nämnde ordet kreativitet, tror jag. Däremot en massa andra, som i sin tur talade om andras, och då framför allt konstnärernas, kreativitet.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas