Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
4 september 2007 under Noterat | kommentera

Knepiga frågor om upphovsrätt

Emma Emma

Den mest centrala frågan för hela det kulturekonomiska fältet är antagligen den om upphovsrätt. Just nu debatteras den flitigt i anknytning till det framlagda förslaget om hur fildelningen ska stoppas.

Problemet är att upphovsrätten är en knepig fråga. Jag brukar alltid påpeka för mina studenter är att den absolut är central för hela det kulturekonomiska fältet, men att den samtidigt är komplicerad. Å ena sidan har vi kreatörerna, upphovspersonerna, som behöver ersättning för sitt arbete. Å andra sidan har vi användarna, som i sin tur behöver tillgång till det kulturella fältet – för att själva kunna vara kreativa. Och vem är förresten kreatör, och vem är användare, i dessa tider?

Därför brukar jag hänvisa dem vidare, bland annat till Rasmus Fleischers sajt Copyriot, där man till exempel kan läsa ett utmärkt föredrag om upphovsrättens kollaps. Liksom till forskningsprogrammet Culture, Creativitity, Copyright vid Konstvetenskapliga institutionen i Uppsala. Där hålls 21 september en internationell konferens på temat, öppen för allmänheten.

Efter den uttalar man sig antagligen inte lika tvärsäkert ”för eller emot upphovsrätten”, för riktigt så enkelt är det inte…

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas