Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
23 augusti 2007 under Noterat | kommentera

Datorspel, högkultur och konvergens

Tobias Tobias

I går landade boken ”Convergence Culture: Where old and new media collide” (av Henry Jenkins) på mitt bord. Konvergens är ett ord som har dansat runt ett tag, alltså hur olika distributionsformer smälter samman och gamla branschmönster ritas om, men det är intressant att se vilka uttryck den tar. Oftast syftar konvergens på teknik och distribution, men inkluderar även hur innehåll vandrar mellan distributionsformer.

I dag visas en bild från datorspelet ”Bioshock” på förstasidan på SvD Kultur. Spelet, som får betyget 6/6, har inspirerats av författaren och filosofen Ayn Rands tegelsten ”Atlas Shrugged” (”Och världen skälvde”). Handlingen utspelar sig i en enklav där vetenskapsmannen Andrew Ryan byggt en utopi utifrån Rands världsbild: fri företagsamhet, individens kraft, eget ansvar.

Visserligen har man i ny kultur alltid lånat från gammal, men det är fascinerande att se hur datorspel har passerat filmen som fri uttolkare av grekiska mytologin, historiska krigsslag och litterära världar. Medan litteraturen själv, åtminstone den svenska, gör allt för att hamna på hyllorna på Pressbyrån, med allt vad det innebär. Pretentionerna har minskat rejält.

Min tes är att datorspel är det medium idag där man som konsument väljer att gå mer på djupet, jämfört med någon annan kulturform. När köpte du en bok senast och tänkte: den här ska jag bo i, i flera veckor, dygn efter dygn, och diskutera den med andra under tiden?

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas