Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
12 augusti 2007 under Noterat | kommentera

Linné, kunskap och kreativitet

Emma Emma

Jag ska erkänna att jag är tveksam till Linnéåret. Dels för att jag inte gillar sådana här ”år” över huvud taget, dels – och framför allt – för att jag inte gillar Linné. I min värld har han alltid stått som en symbol för klassificieringen av människan i olika raser och även om han säkert inte menade något illa, har hans forskning legat till grund för mycket ont. Vilket inte alltid lyfts fram när det ska firas.

Med vissa undantag förstås. På Göteborgs Stadsmuseum pågår under sommaren en utställning, ”Människan i Linnés trädgård”, som vill lyfta fram både det positiva och det negativa. Jag har inte sett den, men jag hoppas att den är bra, eftersom tematiken och diskussionen är så viktig.

Lite mindre upplyftande är det att se inbjudan till Stockholms Kulturfestival och So Stockholms hyllning av Linné. Ej helt förvånande – och helt i led med tiden – lyfts där bland annat Linné som entreprenör fram. Ja, jag vet, vi skulle också kunna göra det… Men sättet det görs på, skrämmer mig. Vad menar de egentligen?

Såhär står det på Kulturfestivalens hemsida: ”Var Linné en entreprenör på sin tid? Vad hade han sagt om samhällets utveckling från kunskapssamhälle till kreativitetssamhälle?”. Och sedan fortsätter det i inbjudan till själva diskussionen: ”med flera intressanta personer som ser kreativiteten framför kunskapen – för kunskap är common, kreativiteten konkurrenskraftig!”.

Jag tror att de har helt fel. Kunskap och kreativitet förutsätter varandra, och är det något vi behöver i vårt samhälle är det kunskap. Inte enbart kreativitet för konkurrenskraftens skull; vad är det för totalekonomiserad, kortsiktig och enkelspårig tanke? Vad skapar det för samhälle? Och vad skulle Linné själv ha sagt?

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas