Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
8 augusti 2007 under Noterat | kommentera

Asien är det nya Amerika

Emma Emma

I DN i dag handlar det om mangans popularitet. Kanske ingen nyhet, men väl så intressant. Tänk vad det gör med våra kids.

Som tydligast blev det när sonen och jag reste runt i Kina för ett par år sedan. Jag fumlade runt, och förstod mig aldrig riktigt på koderna och kulturen. Alltmedan han – nio år gammal – kände sig hemmastadd direkt. Och det var inte så konstigt, för trots allt läser han nästan enbart asiatisk litteratur, d v s manga; han ser asiatiska filmer; praktiserar asiatisk idrott och är, liksom flera av sina vänner, buddhist. Ja, han kunde till och med äta med pinnar, långt innan han behärskade kniv och gaffel.

I min generation växte vi, till vissa föräldrars fasa, upp med amerikansk kultur; nästa generation växer upp med asiatisk. Frågan är vad det kommer att göra med världsbilden. Kommer centrum att förflyttas? Är Asien det nya Amerika?

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas