Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
17 juli 2007 under Noterat | 2 kommentarer

Att beskriva kultur- och kreativa näringarna

Tobias Tobias

En lång mötesdag på ITPS om deras uppdrag att kartlägga upplevelseindustrins och de kreativa näringarnas betydelse för ekonomisk tillväxt.

Att beskriva de här sektorerna i ekonomiska termer innebär svåra val vad gäller avgränsningar. Utifrån en en låt kan mängder av spridningseffekter uppstå. Men ska man räkna med mobiloperatören som säljer en ringsignal med låten?

När jag för fyra-fem år sedan tog fram statistik för KK-stiftelsen om upplevelseindustrin var det tydligt hur svårt det var att dela in sektorerna i ”stuprör”. I stället ville jag fånga hur sektorerna var relaterade till varandra och möjligheterna för indirekta effekter, till exempel när det gäller innehållets betydelse för teknikutveckling (hemelektronik, internettjänster, bredband), liksom för att skapa attraktionskraft (turism, profilering).

Jag ritade skissen nedan för att förklara hur jag menade (och vi använde en bild på ringar på vatten på omslaget). Några år senare är det tydligt att fler tänker på liknande sätt. I den uppmärksammade KEA-studien om ”The Economy of Culture in Europe” sker en uppdelning i fyra steg: 1) Core arts field, 2) Cultural industries, 3) Creative industries and activities, och 4) Related industries. Dessutom har Storbritanniens kulturdepartement uppdaterat sin definition i sin nya rapport, och illustrerar just med cirklar och samma tankesätt.

Att kartlägga upplevelseindustrinUK Creative industries
  1. By Art and creative industries on april 13, 2009 at 13 april 2009

    […] The Staying ahead paper is also commented on the Swedish website http://www.kulturekonomi.se, they comment on the circle model here. […]

  2. By Sugar Man och mäktigast | Kulturekonomi on februari 25, 2013 at 25 februari 2013

    […] – Att beskriva kultur- och kreativa näringarna – Det här är originalet Share and Enjoy: […]

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas