Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
13 juli 2007 under Noterat | kommentera

Astorias konkurs: hotar inte den "smala filmen"

Tobias Tobias

Biokedjan Astoria har lämnat in en ansökan om konkurs. SF har därmed i princip biomonopol i Sverige.

Det är trist på många sätt. Men hur trist?

1) Klart det finns plats för aktörer, även om SF:s ställning är mycket stark. Men plats finns det alltid på en växande marknad. (Ja, biomarknaden växer.) I stället är frågan om Astoria agerade på rätt sätt. Tyvärr inte. Visionen var lysande från ett konsumentperspektiv – vem vill ha inte ha världens bästa ljudanläggning och kvalitet överallt? Tyvärr nådde inte idén om helhetsupplevelse fram till publiken. Den var inte tydlig nog och kommunicerades inte heller bra (se min tidigare kommentar i SVT:s ”Kulturnyheterna”). Framför allt var publiken inte beredd att betala något extra för den.

2) Konkurser hotar den smala filmen, skriver DN, och blottar både ett enormt stockholmsperspektiv och dålig nutidsinsikt. För det första har majoriteten av Sveriges befolkning aldrig kunnat se ”smal film” på bio. I Vetlanda där jag växte upp (inte så liten stad) fick jag vara nöjd om bio visades över huvud taget. För det andra så medför den digitala tekniken att just spridningen kan bli bättre och Folkets Hus och Parker erbjuder lösningar för detta. För det tredje, och den viktigaste poängen, är bio inte längre den viktigaste kanalen för ny film (idag ses endast en fjärdel av all film på bio). Det är i stället dvd och snart on-demand-tjänster (när de får ett vettigt utbud), inte minst för just smal film (och dessutom ny tv-drama). Både av geografiska, tidsskäl (längre fönster) och kvalitetsorsaker (mycket pengar har investerats i hushållens hemmabioanläggningar, som inte involverar prassel i biosalongen).

Distributören Triangelfilms konkurs är därför värre än Astorias. Utan distribution, ingen möjlighet för visning alls. Då finns bara egen import som alternativ för hemmabioentusiasten.

Framåt: Om stöd ska ges till något är det till filmfestivaler, produktion (och tillhörande barn- och ungdomsverksamhet), distribution och singelbiografer.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas