Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
9 juli 2007 under Noterat | kommentera

"Krossa mångfalden"

Tobias Tobias

Filmbranschen ska koncentreras till ett fåtal stora aktörer. Det vill Sveriges Television och Svenska Filminstitutet som tycker att det finns för många och för penningsvaga bolag i filmbranschen. Målet är, enligt en artikel i DN, ”ett tiotal starka film- och tv-bolag”.

Jag missade den här artikeln när den kom, men ser till slut kommentaren till förra inlägget av Tomas Almlöv.

Det kan vara årets märkliga utspel hittills och märkligast är citatet från SVT:s dramachef Gunnar Carlsson:

”Att göra film för att betala sina hyror är inget bra incitament för att göra film.”

Jobbar han själv gratis?

SFI:s Charlotta Denward, chef för produktionsstödsavdelningen, är mer nyanserad och konstaterar att de inte kan tala om hur bolagen ska skötas. Men vd:n Peter Hald säger ändå att SFI ”sett till att starka bolag fått bidragen hittills”.

Är det storleken på bolag som ska avgöra och inte de bästa idéerna?

Just nu håller jag på och avslutar rapporten ”Film utanför filmen” (för bl.a. Film Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholms län och Filmpol Mitt). Där och i alla andra studier som jag har läst i ämnet är det tydligt att mångfald både skapar kulturell och ekonomisk tillväxt.

Annars håller jag med om – som Gunnar Carlsson dessutom säger – att produktionsbolag också bör göra tv-dramatik. Bolag som strävar efter flera ben och flera finansieringsformer har större chans att klara sig och expandera.

Men någonstans måste man rimligtvis börja?

Fri television? Knappast.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas