Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
18 juni 2007 under Noterat | kommentera

Nedladdare gillar film på bio

Tobias Tobias

Nedladdning påverkar ej biobesöken. Däremot är filmens handling och bekväma stolar viktigt, enligt en ny rapport från Göteborgs universitet.
En något märklig slutsats är att de flesta tycker att filmer är bäst på bio, men att man helst ser film hemma.
När det gäller nedladdning så har knappt var femte person laddat ner film från internet under det senaste året och mindre än var femtonde gör det minst en gång i veckan. Antal nedladdare ökar likväl.
Vissa citat känns igen från när nedladdning av musik började ta fart:
”En del säger att deras filmintresse ökar överlag när de laddar ner, medan andra säger att i långa loppet innebär nedladdningen slutet för biobranschen. Även om man i dag inte kan se effekter på biobesöken finns det en hotbild”, säger utredaren Rudolf Antoni till DN.
Han berättar också att nedladdare är minst lika positiva till biobesök som övriga. ”Det är snarare det begränsade bioutbudet det klagas på”, säger Rudolf Antoni.
Trots att medieinnehavet ökat i svenska hem – tänk på hushållens investeringar i hemmabio, datorspel och bredband – så är antal biobesök ungefär detsamma under de senaste 20 åren – mellan 14,6 miljoner och 18,2 miljoner per år. Det stora minskningen skedde vid 80-talets slut, i förhållande till 1956 års toppnotering på 80 miljoner biobesök.
Annan statistik pekar dessutom på 2007 verklig bli ett rekordår när det gäller biobesök.
SOM-institutet har genomfört sin undersökning av filmpublikens attyder och vanor kring film och bio sedan 1988.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas